«І підведе недужого Господь»
березня 29, 2012  |  Автор: прот. Михаїл Сивак  |  Статті  |  Проректор

120 150x150 «І підведе недужого Господь»

Під час Великого посту у православних храмах звершують таїнство Єлеосвячення. Християни, що тривалий час хворіють та бажають отримати полегшення в своїй немочі, поспішають у ці дні до церкви – аби отримати оздоровлення через здійснення таїнства… Про таїнство Соборування спеціально для «Експресу» розповів проректор Львівської православної богословської академії священик Михайло Сивак.

        Яка історія цього Таїнства, звідки воно бере початок?

Таїнство Єлеосвячення (або Соборування) бере свій почато ще з апостольських часів. У соборному посланні апостола Якова сказано: «Якщо хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в імя Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як. 5, 14-15)

Також в Євангелії від Марка розповідається, як Христос послав апостолів на проповідь, і вони, проповідуючи «виганяли багатьох бісів і багатьох хворих мазали оливою і зціляли» (Мк. 6, 13).

         Як відбувається це Таїнство? Які звучать молитви, євангелія?

Для звершення цього таїнства збирається семеро священиків (звідси і назва – Соборування, бо здійснює собор священиків), однак при потребі може звершувати і один. У посудині з пшеницею ставлять невелику скляночку з єлеєм, як знак милості Божої, а до єлею додається червоне вино, за прикладом милосердного самарянина, який обробив рани побитому подорожньому єлеєм з вином. Навколо єлею ставлять у пшеницю воскові свічки і між ними сім паличок, обгорнутих з одного кінця ватою, які служать для семиразового помазання хворого. Всім присутнім роздаються запалені свічки. Після молитви за освячення єлею і за те, щоб він, за благодаттю Божою, послужив хворому на зцілення немочей душевних і тілесних, читаються сім вибраних місць з книг апостольських і сім євангельських оповідей. Після прочитання кожного Євангелія священик хрестовино помазує у хворого чоло, щоки, груди і руки, промовляючи в той же час молитву до Господа, щоб Він як лікар душ і тіл зцілив Свого хвору людину від тілесної і душевної немочі. Після сьомого помазання священик розкриває Євангеліє і, тримаючи його письменами вниз, покладає – немов цілющу руку Самого Спасителя, – на голову хворого і при цьому молить Господа про відпущення всіх його гріхів. Потім хворий цілує Євангеліє і хрест, і цим закінчується звершення Таїнства Єлеосвячення.

        Для чого проводять таке Таїнство? Що воно означає? Чи дарує воно оздоровлення тілесні, духовні?

Перш за все, слід сказати, що всі ми – люди – уражені важкою недугою – гріхом. Гріх скалічив і фізичну складову людини (вона стала піддана тлінню, різноманітним хворобам, смерті), і духовну складову (такі сили душі, як розум, воля, почуття, – стали потьмарені, розхитані гріхом). Так ось, для того, щоб протистояти гріху, покращити фізичне і духовне здоров’я, – Свята Церква і звершує таке таїнство, при якому на людину сходить Божественна Благодать, що просвітлює душу і тіло. Однак, справжнє зцілення людини полягає не у відновленні – на якийсь час! – її фізичного здоров’я, а у зміні сприйняття хвороби, страждань і самої смерті…Коли людина починає бачити свою гріховність, починає розуміти всю важкість своїх гріхів, бажає всім серцем виправитися, навернутися, бути з Богом… Ось справжнє зцілення.

         Хто може брати участь в ньому? Чи можна приходити людям, які хворіють на певні недуги? Чи бували випадки, коли завдяки такому Таїнству люди отримували  оздоровлення від яких недуг?

В Таїнстві Соборування може брати участь кожен християнин, оскільки всі ми – хворі і фізично (хтось в більшій мірі, хтось – в меншій), і духовно! Звичайно випадків, коли люди отримували оздоровлення дуже багато. Я думаю, що у практиці майже кожного священнослужителя, який звершував це таїнство, такі випадки траплялися. Однак, слід пам’ятати, що людину зцілює не саме помазання, а, – за словами апостола Якова, – «молитва віри». Не випадково Христос Спаситель часто взивав до  людей: «Віра твоя спасла тебе!»

        Чи кожен священик може здійснбювати таке Таїнство?

Так, право звершувати таке таїнство має кожен священик.

         Чому проводять у час Великого посту?

Таїнство Єлеосвячення можна проводити у будь-який час. Проте, існує традиція звершувати його протягом Великого Посту. Справа в тому, що піст – це особливий період, коли людина посилено старається боротися зі своїми гріхами, духовно вдосконалюватися. У цей час християнин має можливість більш старанніше підготуватися до цього таїнства.

         Як тим, хто хоче брати в ньому участь підготуватись до цього?

Найкраща підготовка до таїнства – це щире покаяння за свої гріхи. Людина повинна зі всіма примиритися, попросити вибачення, покаятися, і зі спокійною душею приступити до таїнства.

         Чому для Таїнства використовують єлей, пшеницю, червоне вино, свічки? Звідки саме беруть єлей?

При Єлеосвяченні використовується рослинна олія, якою помазують хворого. Єлей (це в основному оливкова олія) – це символ Божественної милості, оскільки єлей у грецькій мові співзвучний слову милість. Тобто помазуючи ним хворого, Церква закликає Господню милість на нього. Крім того, єлей, до якого додавали вино, вживався як лікувальний засіб, ним мастили рани, щоб вони не загнивали. Також єлей був символом сили і багатства, і благословляючи людину їй завжди бажали багато пшениці, вина і єлею. Свічка – це символ нашої молитви. 

         Чи може таке Таїнство священик провести над хворим, прийшовши до нього додому? Як тоді це відбувається?

Коли є така необхідність, то Таїнство Єлеосвячення можна здійснити і в домашніх умовах. Для цього необхідно заздалегідь повідомити священика. При цьому, чинопослідування не змінюється. Все що при соборному служінні читають сім священиків – те в домі повинен прочитати один.

Розмову вела Юлія Курій

 

 

 


Стиль : vfxdude | © 2010-2018 З благословення Високопреосвященнішого митрополита Димитрія