Найщиріші вітання!
травня 15, 2011  |  Автор: Кіпріан Лозинський  |  Події, Статті  |  Академія, викладачі

0069 Найщиріші вітання!Львівська православна академія щиро вітає викладача Святого Письма кандидата богословських наук Матюнку Ярослава Михайловича із важливою і радісною подією у житті – одруженням. Святе Таїнство Шлюбу та весільне свято відбулось 14 травня 2011 року у м.Кам’янка-Бузька.

Матюнці Я. та його дружині від імені ректора ЛПБА прот. Ярослава Ощудляка було зачитано наступний привітальний адрес: “Дорогі молодята, Ярославе та Наталіє! Сьогодні в оселі Ваших сердець прийшов Сам Бог. Свята Церква вчить, що усі священнодійства, усі Таїнства видимо виконує священик, але звершує і оживляє їх Бог через Свою невичерпну благодать. У тому числі і Таїнство Шлюбу. Воно тому і називається Таїнством, що Господь таємно, сокровенно Своєю особливою присутністю благословляє єдність людських душ. Ваші серця – це дві оселі, які сьогодні Бог з’єднав у спільний дім під назвою сім’я. У цьому домі Він відтепер повинен назавжди загостити. А для цього вам необхідно виконати на перший погляд дуже мало – лише дві Божі заповіді – але одночасно, це дуже багато, бо це не звичайні обрядові чи ритуальні зобов’язання, це заповіді любові. “Люби Бога і люби ближнього”,— каже Господь. Так мало слів і така велика відповідальність!

Що означає любити Бога? Це означає виконувати те, чого вчить нас Церква. Недарма великий християнський учитель Тертуліан говорив: “Кому Церква не мати, тому Бог не Отець!”. Тому мало кожному із вас молитись зранку і ввечері, потрібно молитись разом, всією сім’єю, єднатись у пориві душі в розмові з Богом; мало відвідувати в міру можливості храм, бо він має стати вашим другим домом, місцем, де серця знаходять спокій і розраду; мало слухати проповідь священика, потрібно приймати цю проповідь і застосовувати її у повсякденному житті.

А що означає любити ближнього? Якщо Ваш дім буде привітний до гостей, Ваш стіл буде приготований для голодного і спрагненого, Ваша рука буде наповненою для потребуючих, а Ваші серця відкриті для розради і підтримки засмучених, то це і будуть видимі прояви любові до ближнього.

Але в житті будуть моменти, коли Ви самі потребуватимете підтримки і допомоги. Бо таке життя людини — у турботах і клопотах. Нехай у такі хвилини Вас оточать добрі люди, щирі друзі, віддані товариші, яких Ви здобудете, виконуючи заповідь любові до ближніх.

Кожен із Вас ступив сьогодні на складний, тернистий і надзвичайно відповідальний шлях. Ви з’єднали серця, з’єднали свої родини, з’єднали життєві дороги. Від сьогодні все стало для Вас спільним: батьки, родина, друзі, приятелі, знайомі… Ви буде примножувати радості і розділяти турботи один одного. Для цього мало однієї тільки любові, що загорілась між Вами. Для цього потрібна терпеливість, співчуття і, найголовніше, взаєморозуміння. Зрозуміло, що попереду багато планів, багато мрій і сподівань, які хотілось би втілити в життя. Пам’ятайте слова Святого Письма: “Багато задумів у серці людини, але відбудеться тільки визначене Господом” (Притч.19:21). Тому моліться у спільній молитві, про що сьогодні молились і усі ми, щоб Господь благословив усі Ваші благі починання і здійснював добрі мрії.

Ярославе, ти вже 13 років зростаєш перед моїми очима, як син зростає перед очима батька. Я бачив твою юність, бачив твій духовний та інтелектуальний зріст і тішився із того, що те насіння, яке ми – Адміністрація і викладачі Львівських духовних шкіл — сіяли у студентські серця і у твоєму серці знаходило добрий грунт і давало стократі плоди. Ти недаремно став викладачем Святого Письма у Духовній Академії, бо постійно читав його, добре знаєш і неустанно впроваджуєш у своєму житті. Ти добре знаєш слова псалмопівця і царя Давида: “Дім і майно – спадщина від батьків, а розумна дружина – від Господа” (Притч.19:14). Я вірю, що Господь дав тобі цей великий дар — розумну дружину — і в особі Наталії ти знайшов мудру порадницю, дбайливу господиню та надійну підтримку у житті. Я вірю, що за доброту твоєї душі, за щирість почуттів, за відкритість серця, за смирення і вірність Матері-Церкві ти отримаєш багатий дар Божий — велику, дружню і благочестиву сім’ю. Люби свою дружину, підтримуй її, шануй і оберігай. Бо на тобі лежить величезна відповідальність бути главою сім’ї, як Христос є Главою Церкви.

Наталіє, ти обрала нелегку долю — бути дружиною майбутнього священика. Це складний путь, на якому ти зустрінеш ненависть, злобу, зради і людську невдячність. Кріпись! Бо з тобою чоловік, який смиренною молитвою зможе розігнати будь-які хмари людської злоби. Підтримуй його. Пам’ятай, що жінка — хранителька сімейного затишку, берегиня домашнього спокою. На тобі, як каже народне прислів’я, тримається три кути Вашого спільного дому. Без тебе не буде Ярослава, а тебе не буде без нього. Сьогодні Ваші руки з’єднались на Святому Євангелії і ця єдність повинна бути між Вами назавжди.

Нехай Господь, що сьогодні з’єднав Вас у святе подружжя, наповнює Ваш дім дитячим сміхом, батьківською радістю, дружньою підтримкою і родинною піснею. Щоб Ваш стіл ніколи не був пустим, щоб Ваші руки були відкритими для потребуючих, а серця повнились любов’ю до Бога, до ближніх і один до одного. Нехай Ваш дім буде покритий омофором Матері Божої, щоб його оминали біди, нещастя і втрати, щоб Ваші батьки раділи від Вашого щастя, а Ви віддячували їм допомогою і молитвою.

Нехай Господь, перед лицем Якого Ви присягали один одному, посилає Вам міцне здоров’я, обдаровує Своїми щедрими благословеннями і береже Вас на многая і благая літа!”

Редакція сайту та весь професорсько-викладацький склад ЛПБА приєднується до усіх привітань та бажає молодятам доброї долі, рясних Божих благословень та неминаючої сімейної радості!


Стиль : vfxdude | © 2010-2018 З благословення Високопреосвященнішого митрополита Димитрія